Valikko Sulje

Mukava Itävalta

IV-Lasteni-kanssa-Belvederen-linnalla-1981
Lasteni kanssa Belvederen linnalla Wienissä 1981.

Itävalta ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen lomamaana, mutta hetken ajattelun jälkeen on todettava sen olevan yksi suosikeistani ja monen kesä- ja talviloman kohde. Maasta löytyy runsaasti kauniita maisemia, hienoa kulttuuria sekä mukavaa menoa, olipa kyse kesästä tai talvesta. Mitä musiikkiin tulee, Wienissä melkein pakollista on kuunnella Straussien valsseja ja Salzburgissa on tietysti koettava kaupungin ykköskuuluisuus Mozartin tuotoksia.

Ensimmäinen matkani Itävaltaan suuntautui Wieniin lasteni ollessa pieniä vuonna 1981. Tuo historiallinen keisarikunnan pääkaupunki jäi silloin mieleen siistinä ja mukavana kaupunkina, josta sai aitoa Sacher-torttua sekä hienoja kokemuksia esimerkiksi keisarillisen Schönbrunnin linnan alueella.

Valkoviiniä ja musiikkia

Kävin samalla vuosikymmenellä työkavereiden kanssa Wienissä ja siltä käynniltä jäi mieleen kaksi asiaa: Wienin lähialueilla nautittu illallinen kuplivan ‘Heurigen’-valkoviinin kera sekä Wiener Symphoniker -orkesterin konsertti kaupungin vähemmän tunnetussa konserttisalissa (tätä orkesteria tunnetumpi on Wiener Symphoniker ja heidän uudenvuoden konserttinsa).

Näiden jälkeen merkittävä kesäinen lomamatka suuntautui omalla autolla vuonna 1990 Saksan kautta Stubain upeaan alppilaaksoon vähän Innsbruckin kaupungin eteläpuolella. Kävelyretket laakson Alpeilla olivat hienoja ja siksi palasimme muutaman vuoden kuluttua viikon pakettimatkalle Zell am Seehen, josta teimme bussiretket kylpyläkaupunki Bad Gasteiniin ja Grossglockner-vuorelle yli 3000 metrin korkeuteen sekä Salzburgiin, joka on aivan ihastuttava Mozartista tunnettu kaupunki vieläkin – siellä poikkesimme viimeksi 2011 palatessamme laskettelumatkalta Saalbachiin.

Suomalaislaskettelijan ykkösmaa?

Innostuimme perheen kesken lasketteluun ja laskettelumatkoihin oikeastaan vasta noin 2005, minkä jälkeen teki mieli lähteä Alpeille laskemaan – silloin Itävalta on varmaankin suomalaisille monipuolisin kohdemaa: varmaan ainakin sata suhteellisen suurta laskettelukeskusta, melko edullinen verrattuna esimerkiksi naapurimaa Sveitsiin ja sama euro valuuttana kuin meilläkin.

Laskettelumatkalle Itävaltaan voi mennä useiden matkatoimistojen valmismatkana, mutta perheemme kesken olemme pitäneet kätevämpänä lentää Müncheniin, ottaa sieltä auto ja ajaa kulloiseenkin kohteeseen. Ajomatka useimpiin Itävallan isoimpiin laskettelukeskuksiin vie pääosin moottoritietä pitkin yleensä korkeintaan kolme tuntia. Omatoimimatkalle voi majoituksen varsin helposti varata netistä halutun kohteen varausjärjestelmien kautta.

IV-Fiss-Inntalissa
Fiss on kaunis alppikylä ja hieno majoituskohde laskettelumatkalle Serfaus-Fiss-Ladis -alueella.

Ensimmäinen ja varmaan edelleen paras laskettelukohde oman makuni mukaan on todella iso Serfaus-Fiss-Ladis -alue, jossa yhdistyy kolmen eri kylän laskettelualueet hyvin monipuoliseksi kokonaisuudeksi helpoista sinisistä rinteistä vaativiin mustiin sekä runsaisiin offarimahdollisuuksiin. Alueen isoin paikka on Serfaus, jossa on suuria hotelleja ja runsaasti after-ski-paikkoja, mutta meidän makuumme parempi vaihtoehto oli upea Fissin alppikylä keskellä koko tuota isoa laskettelualuetta. Tuolla matkalla aika vierähti mukavasti yhdellä alueella, mutta auton kanssa voi helposti poiketa varsinaisen kohteen lähellä oleviin muihin keskuksiin. Näin teimme ollessamme Itävallassa viimeksi alkuvuonna 2011, majoituspaikkana Saalbach, josta teimme viikon aikana kolme päivämatkaa muihin kohteisiin: Zell am Seehen, Kitzbüheliin ja pienehköön, mutta todella hienoon Fiberbrunnin laskettelukeskukseen. Saalbachin after-ski on varmasti Alppien monipuolisinta ja vilkkainta, mutta rinteiltään paikka ei vedä vertoja Kitzbühelille tai minusta edes Fiberbrunnille. Vuoden 2013 alkupuolelle on jo varattuna lennot Müncheniin, ja todennäköisesti menemme perheen kesken jälleen Fissiin :)Lasketteluun liittyviä kuvasarjoja Itävallasta on monesta kohteesta kuvasivulla “Laskettelua”: Saalbach, Zell am See, Kitzbühel, Fiberbrunn ja Serfaus-Fiss-Ladis. Näistä paikoista omaan makuuni mukavin on tuo viimeinen, ja siellä majoituspaikkana upea Fissin alppikylä.

Itävalta on siis erittäin monipuolinen lomamatkan kohde olipa kyse kesästä tai talvesta. Varsinkin alppialueella ihmiset ovat mukavia ja kuulet varmasti usein toivotuksen “Grüss Gott”. Suosittelen ehdottomasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.