Valikko Sulje

Valmisteluja Palm Springsissä asumiseen

street-view-from-coachella-valley-cityPian on edessä lähtö Kalifornian Palm Springsiin ja etukäteen on tehty matkalaukkujen pakkausta vaille kaikki ne valmistelut, joita on ylipäätään mieleen tullut. Tässä vähän juttua noista valmisteluista. Lähtökohtana on alueeseen tutustuminen, josta kirjoitin viimevuotisen Amerikan halkiajon yhteydessä tässä jutussa.

Iso osa valmisteluista liittyi tietysti asunnon vuokraamiseen, mutta siitä kerroin jo edellisessä jutussa. Asunnon vuokraus on kuitenkin ensimmäinen valmisteltava asia, koska vuokra-aika määrittelee esimerkiksi lentoaikataulut Suomesta ja takaisin Suomeen.

Lentoreitin ja auton valinnasta

Lentoreittejä Palm Springsiin on lukuisia, jopa sellaisia, jotka päätyvät Palm Springsin kansainväliselle lentoasemalle. Lennot suoraan Palm Springsiin ovat Suomesta kuitenkin paljon kalliimpia ja ottavat paljon enemmän aikaa kuin lennot lähimmälle suurelle lentoasemalle eli Los Angelesiin. Kuten tiedossa on, netistä löytyy monia työkaluja halvimpien lentojen hakua varten, esimerkiksi halvatlennot.fi, momondo.fi tai supersaver.fi.

Erilaisten hakujen jälkeen päädyimme aikaisempien kokemusten mukaisesti lentämään Expedian edullisimmilla varauksilla Lontoon kautta Los Angelesiin ja samaa reittiä takaisin. expedia_eml_logo_fiTällaisella reititykselle kokonaisaika Helsingin ja Los Angelesin välillä on lyhin – noin 16-16,5 tuntia suuntaansa ja aikataulut mukavat. Menolento Helsingistä lähtee noin kello 8 aamulla ja perillä Los Angelesissa ollaan saman päivän iltapäivällä ennen auringonlaskua eli lähes koko matka tapahtuu päiväaikana – se helpottaa aikaerosta sopeutumiseen ainakin omalla kohdallani. Paluulento lähtee puolestaan Los Angelesista illansuussa puoli seitsemän aikoihin ja edessä on kohtuullisen mittainen yö lentokoneessa ennen laskeutumista Lontooseen paikallista aikaa vähän yli yhden iltapäivällä; Helsingissä pitäisi olla illalla noin yhdeksän aikoihin. Esimerkiksi likimain yhtä nopea yhteys New Yorkin kautta johtaisi mielestäni paljon epämukavampiin lähtö- ja tuloaikoihin sekä kovin lyhyeen yöhön paluulennolla.

a-place-for-luxury-carsMelko varhaisesta lennon saapumisajankohdasta huolimatta päädyimme yhden tulopäivän jälkeisen yön viettämiseen Los Angelesin lentoaseman vieressä olevassa hotellissa, koska aikaisempien matkojen kokemuksella lentoasemalla kuluu helposti pari tuntia tuloselvityksissä eikä parin tunnin ajo pitkän lennon jälkeen iltahämärissä houkutellut yhtään. Siispä lähdemme vasta tuloa seuraavana päivänä noukkimaan lentoasemalta etukäteen koko visiitin ajaksi varaamamme auton ja sitten pääsemme valoisaan aikaan Palm Springsiin. Noin pitkää autovarausta ei edelleenkään näytä saavan netissä tehdyksi muiden kuin Hertzin kanssa, kuten Amerikan halkiajonkin tapauksessa teimme. Jostain syystä heillä on myös varsin edulliset hinnat, mitä ne eivät Euroopassa Hertzin kohdalla ole.

Mitä mukaan matkalle?

black-friday-saleEtukäteen olemme selvitelleet Weather Undergroundista, millaiset säät meitä perillä koko oleskelun ajan odottavat. Esimerkiksi viime vuonna joulukuussa korkein päivälämpötila oli +28 astetta Celciusta ja matalin +15, yöllä mentiin kuitenkin kylmimpänä päivänä lähelle nollaa. Nämä lämpötilat vallitsevat laaksossa, mutta esimerkiksi laakson pohjoisreunalla on Joshua Tree kansallispuisto, jossa laakson reunan vuorilla noustaan puoleentoista kilometriin ja jo näillä matalahkoilla huipuilla on todennäköisesti lunta. Eli matkaan on otettava shortsien ohessa myös lämmintä vaatetta.

Paljon ei matkalaukkuun kuitenkaan kannata vaatteita pakata, koska alueella on paljon kauppoja ja hieno Premium Outlets Mall, josta saa monia merkkivaatteita todella edullisesti. Meidän tapauksessamme heti tuloviikon torstaina odottaa Kiitospäivä, jonka kääntyessä perjantaiksi alkaa vuoden tärkein alennusmyyntikausi – edessä on Black Friday ja sitä edeltävänä yönä monissa paikoin jo puoleltaöin alkava “Midnight Madness”, jolloin kaupat avaavat ovensa. Saapa nähdä, jos jaksamme lähteä jo yöllä shoppailemaan 🙂

Aikaisemmilta reissuilta olemme oppineet, että yksi sähköllä toimiva erikoistuote ei käytännössä suostu Yhdysvalloissa toimimaan. Sähköhammasharjoja ei nimittäin näytetä missään varustetun sellaisella muuntajalla, joka ottaisin sisäänsä sekä Amerikoissa yleistä 115 voltin verkkovirtaa että meikäläistä 230-volttista. Vuosi sitten ostimme jostakin sähkötarvikekaupasta erityisen muuntajan, jonka pakkauksessa luvattiin tällaista. Kyseinen muuntaja kärähti muutamassa päivässä, jolloin ilmeni että pakkauksen kannessa luvattua 115 voltin muuntoa meidän 230 volttiin ei oikeasti olekaan, ainoastaan muunnos 230 –> 115 volttia. Netissä kyllä mainostetaan, että tietokoneiden ja monien muiden vehkeiden tapaan on jostakin saatavilla myös “globaalilla virtalähteellä” varustettuja sähköhammasharjoja, mutta ainakaan Suomesta niitä ei saa. Siksi olemmekin päättäneet ostaa paikan päällä amerikkalaista sähköä sisäänsä ottavan sähköhammasharjan 🙂

Viime hetken lakkouhka – Finnairilla, kuinkas muuten

Etukäteen meille nousi ihan viime vaiheissa mahdollinen ongelma Finnairin lentoemäntien ja maapalvelujen Helsingissä juuri meidän lentoaikatauluumme osuva mahdollinen lakko. Toivottavasti tuota lakkoa ei tule, sillä aikataulun muutos usealla päivällä johtaisi jatkoseuraamuksiin jo varattujen hotellien, auton ja Palm Springsiin tulomme osalta. Seurauksena voisi olla myös ylimääräisiä kustannuksia, koska esimerkiksi edullisesti hankituista, käyttämättömistä lennoista ei luvata rahoja takaisin. Onneksi tässäkin auttaa se, että luottokorttiini liittyy mistä syystä tahansa peruuntuvalla matkalle 75% korvauksen takaava matkavakuutus – tuollaisen saa ainakin OP:n Visa-kortille 🙂

Jos lakko toteutuu, muuttuvat myös pakkauksemme, sillä maahenkilökunnan lakon vuoksi matkalaukut eivät ehkä liikahda Helsingin lentoasemalta eteenpäin. Eli käsimatkatavaroihin tulee siinä tapauksessa esimerkiksi varavaatteita tulopäiviksi. Seuraavassa jutussa selvinnee, miten tässä oikeasti kävi.

Posted in Elämää Palm Springsissa 2013-

Related Posts