Rujonkaunis Salton Sea

Lauantaina 14. joulukuuta saimme päähämme lähteä tutustumaan Salton Sea -järveen, jolla emme ole ennen käyneet. Emme myöskään tienneet järvestä muuta, kuin että kyseessä on suolajärvi, joka syntyi inhimillisten vahinkojen ja virheiden seurauksena vuonna 1905. Seurauksena oli tutustuminen yhteen unohtumattomimmista kohteista maailmassa, missä olen käynyt!

Jos oikein nopeasti haluat nähdä, mitä koimme koko järven kiertämisen aikana, katso jutun alaosan kuvasarja 🙂 Mahdollista vierailua ajatellen suosittelen kuitenkin jutun seuraavien osien lukemista!

“Vahingossa syntynyt järvi”

Ennen matkaa katselimme netistä, minne tuolla kannattaisi mennä ja mitä tehdä. Saimme selville, että järven ympäristö on muuttunut lukuisia kertoja sen syntymisen jälkeen ja rannoilla näkee esimerkiksi kuolleita kaloja sekä hylättyjä ja tuhoutuneita entisiä asumuksia. Lähtö siis epäilytti: onko tämä Detroitin tapainen hylättyjen asuntojen huumejengien alue? Siispä katsoimme rikostilastoja ja huomasimme, että kyse on jostain aivan muusta.

Siispä matkaan, ensimmäisenä kohteena tämän 56 kilometriä pitkän ja 24 kilometriä leveän järven luoteisnurkassa sijaitseva Visitors Center. Tuolla selvisi sekä järven syntyhistoria että suosio matkakohteena ja romahdus, josta vasta nyt ollaan pikkuhiljaa elpymässä. Järvihän syntyi “vahingossa” vuonna 1905, kun Colorado-joki tulvi ja osin laittomasti Meksikon kautta alueelle rakennettujen kastelukanavien sulut pettivät ja vesi virtasi ennestään tyhjälle, reilusti merenpinnan alapuolella olevalle aavikolle. Colorado-joen kaikki vesi virtasi aavikolle 16 kuukautta muodostaen nykyisen järven, jonka pinta on nyt 101 metriä merenpinnan alapuolella.

salton-sea-panorama-at-visitor-center

Harva tietänee, että Salton Sea State Recreation Area oli 1950-luvun lopulla suositumpi matkakohde kuin San Fransiscon lähellä oleva Yosemiten kansallispuisto. Syy oli se, että järvelle pääsee Los Angelesin seudulta parissa-kolmessa tunnissa ja sinne rakennettiin 1950- ja 1960-luvulla useita hienoja rantakohteita, joissa saattoi lekotella auringossa, uida, kalastella, veneillä ja vaeltaa aavikkokohteissa. Visitor Center rakennettiin matkailijoita palvelemaan ja sinne kannattaa tosiaan ensiksi mennä saamaan yleiskuva järvestä ja suosituksia eri kohteista. Alueen entinen uimaranta on itsessään jo merkki järven erikoislaatuisuudesta: paljon vesilintuja vuorten välisellä järvellä, kalastajia – ja rannalla suolamuodostelmia sekä tuhansia kuolleita kaloja.

Salton Sea on oikullisella alueella

Paitsi että Salton Sea syntyi vahingossa, monet ympäristöön liittyvät ongelmat ovat muokanneet sitä rajusti runsaan sadan vuoden aikana – ja järvi on tutkijoiden mukaan vaikuttanut myös muualla Kaliforniassa melkoisesti. Allas nimittäin sijaitsee San Andereasin ja San Jacinton siirrosten yhtymäkohdassa ja tutkijat ovat päätelleet järven äkkinäisen syntymän jopa synnyttäneen erityisesti Los Angelesin kautta San Fransiscoon kulkevan San Andreasin siirroksessa sittemmin tapahtuneisiin maanjäristyksiin. Yksi suotuisa sivuvaikutus järven alkuaikoina oli päätös estää Colorado-joen tulvimista, minkä seurauksena jokeen rakennettiin kuuluisa Hooverin pato.

living-room-of-a-wrecked-house-in-salton-beachKoska kyseessä on merenpinnan alapuolella oleva allas, vesi ei sieltä poistu kuin haihtumalla. Tuliperäisistä siirroksista ja ympäröivästä maataloudesta järveen valuu erilaisia rikasteista, minkä seurauksena veden suolapitoisuus kasvaa jatkuvasti ollen nyt noin 4,5 prosenttia eli reilusti korkeampi kuin Tyynessä valtameressä. Näin suolaisessa vedessä oikeastaan vain tilapia-kala onnistuu jatkamaan sukuaan, onneksi niitä on kalastajien iloksi ja vesilintujen ravinnoksi todella runsaasti.

Parin hurrikaanin seurauksena 1970-luvulla runsaat valumavedet aiheuttivat kuitenkin vedenpinnan nopean nousun, järvi laajeni nopeasti ja jokseenkin kaikki lähellä rantaa olevat rakennukset hylättiin kiireessä. Kaupunkien väkimäärä väheni murto-osaan ja on alkanut nousta vasta 2000-luvulla lähinnä edullisten asuntojen ja asumiskulujen ansiosta, eikä työmatkakaan ole kovin paha, kun alue on alle tunnin matkan päässä Palm Springsista.

Nyt vesi on laskenut likimain 1950-luvun tasolle ja erityisesti Bombay Beachissa sekä Salton Beachissa voi nähdä tapahtumien seuraukset, joiden rannoille on jäänyt sellaisenaan rapautumaan veden alle jääneitä tai muuten hylättyjä rakennuksia tavaroineen. Rannoille on eri aikoina jäänyt myös tuhansittain kaloja, joita näkee yhä lähinnä kokonaisina tai murskautuneina ruotoina tuhatmäärin esimerkiksi Visitor Centerin rantahietikoilla.

Salton Sea tarjoaa myös elämän edellytyksiä

huge-agriculture-area-in-salton-beachTämä järvi syntyi vahingossa, kun maanviljelijät olivat huomanneet alueen maaperän olevan erittäin viljavaa ja yrittivät tuoda kasvua varten yhä enemmän vettä alueelle. Nykyisin sekä Salton Sean luoteispäässä että vielä laajemmin kaakkoispäässä on valtavia tiloja, jotka kasvattavat vihanneksia, viljaa ja hedelmiä. Tilat jatkuvat paikoin silmänkantamattomiin ja siellä täällä on tehtaita, jotka jalostavat peltojen tuotteita.

waterfowl-at-salton-seaVahingosta on suuri hyöty myös linnuille ja järvellä elääkin noin 30 prosenttia Kalifornian kaikista valkoisista pelikaaneista. Järvi on asiantuntijoiden mukaan hyvin ratkaiseva monille uhanalaisille lintulajeille, mutta hyödyllinen myös muuttolintujen levähdys- ja ruokailupaikkana. Syksyisin ja keväisin järvellä pysähtyy yli 90 prosenttia kaikista länsirannikkoa pitkin muuttavista linnuista ja vilkkaimpina päivinä siellä on laskettu yli puolitoista miljoonaa muuttolintua.

yellow-brick-road-to-salvation-mountainKolmas mielenkiintoinen hyöty on aikanaan romahtaneiden kaupunkien ja niiden ympäristön elpyminen 2000-luvun aikana. Väkimäärä on kasvanut kaikissa järvenrantakaupungeissa ja löytyypä Nilandin pikkukaupungin liepeiltä myös eriskummallien “Pelastuksen vuori” – erään ite-taiteilijan 30-vuotisen työn tuloksena. Tuolla Salvation Mountainilla voi kiivetä keltaista tietä (Yellowbrick road) ihmemaan Liisan tapaan itse rakennetun vuoren huipulle kokemaan pelastus; paikan tekstien mukaan Jumala ja Jeesus kun rakastavat kaikkia.

Alla olevan Salton Sea -kuvasarjani lisäksi erään amerikkalaisen tekemä video YouTubessa kuvaa järven syntyä ja nykytilaa erittäin osuvasti.

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.