Opaskirjat ja reittimme Amerikan halki

road-trip-usaOlen jo ensimmäisessä tämän blogin jutussani viitannut sivustoon Road Trip USA ehkä parhaana lähteenä automatkoille Yhdysvalloissa. Jamie Jensenin perustamilla sivuilla itselläänkin on varsin paljon vinkkejä, mutta todelliset tiedot reittien ja niillä kohdattavista paikoista tai nähtävyyksistä löytyy erinomaisella tarkkuudella vain saman kaverin kirjoittamasta kirjasta, jonka kuva on tämän jutun alussa. Kirjan saa halvimmalla Suomeen Amazon.com -sivuilta Yhdysvalloista, mutta nopeampi toimitus onnistuu helpommin Amazon.co.uk -sivuilta, edellä oleva linkki vie suoraan kirjan ostosivulle. Itselläni on kirjan painos viisi, jossa sivuja on vähän yli 900, uusin vasta ilmestynyt painos on suurempi ja lähes tuhatsivuinen.

Kirja kattaa yli 55 000 kilometriä teitä suurin piirtein joka puolelta Yhdysvaltoja, ja suureksi osaksi ehdotetut reitit kulkevat tullittomia teitä pitkin, esimerkiksi oman reittimme pätkä suurten järvien eteläpuolella kulkee pitkin US 20 -tietä, vaikka lähes rinnakkain kulkeva tullitie Interstate 94 olisi varmasti nopeampi. Saa nähdä, kumpaa tietä pitkin todellisuudessa ajamme kohti Chicagoa.

Jo Road Trip USA -sivuilta saa aika paljon vinkkiä parhaista automatkoista eri vuodenaikoina sekä matkareiteistä Yhdysvaltojen halki länsi-itä sekä pohjois-etelä -suunnissa. Jokaisella yhdestätoista perusreitistä on kirjassa omat nimensä oheisen karttakuvan mukaan. Oma reittimme kulkee alustavan suunnitelman mukaan Bostonista Los Angelesiin siten, että alkupää on pieni osa reitin 5 “Appalachian Trail” pohjoispäätä ja jatkuu sitten pienen pätkän reitin 7 “The Great Northern” itäpäässä lähinnä Montrealissa. Tuosta eteenpäin suunnittelemme menevämme Kanadan puolella Toronton kautta Niagara Fallsiin.

Emme ole päättäneet, jatkammeko Erie-järven pohjoispuolta Detroitiin vai valitsemmeko ajon järven eteläpuolelta Yhdysvaltojen puolella – valinnan jätämme näiltä näkymin matkalle. Jos reitti kulkee Erien etelärantaa, jatkamme reitin 8 “The Oregon Trail” pätkän Niagara Fallsista Chicagoon. Siitä eteenpäin menemme reittiä 11 “Route 66” pitkin Los Angelesiin – tästä klassisesta reitistä kertoilen myöhemmin osana valmisteluja.

routes-across-the-usaMonet kirjassa esitetyt yksityiskohdat reitillä ovat varsin hyödyllisiä, yhtenä esimerkkinä matkan alkupää Vermontin tai New Hampshiren kautta Kanadan rajalle mentäessä. Tällä osuudella on jo muunkin tiedon mukaan matkamme aikana upean ruskan viimeiset hetket, mutta paljon muutakin mielenkiintoista alueella on.

Kirjassa on esimerkiksi laatikkoon vedettynä juttuna “Severe Weather in Mt. Washington”, joka näiltä näkymin vaikuttaa siten, että vuorelle emme todennäköisesti mene. Vaikka tämä parin kilometrin korkuinen vuori saattaa tarjota upeita näköaloja yli ruskan aina Atlantille asti, sääolot vaihtelevat erittäin nopeasti ja jopa aurinkoisen ja lämpimän kesäaamun perään iltapävillä voi laella ryhtyä yhtäkkiä satamaan lunta. Tiet vuoren huipulle ovat periaatteessa suljetut lokakuun puolivälistä alkaen, koska sää voi olla todella hurja, erityisesti kovien tuulien vuoksi. Tällä matalahkolla vuorella on kirjan mukaan mitattu kaikkein suurin tuulennopeus missään maanpinnalla – 231 mailia tunnissa eli noin 103 metriä sekunnissa.

Kirjassa on suhteellisen tarkat kartat eri reittiosuuksista osavaltioittain ja kuvaus likimain jokaisesta pikkukylästäkin sekä katukartat isommista kaupungeista. Silti arvelimme, että navigaattori autoon ja reitille osuvat osavaltiot sekä Yhdysvalloista että Kanadasta on syytä ladata myös yhteen puhelimeemme; Nokian Lumiassa on tuota varten myös toimivat ääniopasteet mahdollisia patikkamatkoja varten.

Road Trip USA ei kuitenkaan kata kaikkia suunniteltuja osia matkastamme. Jo alkupäällä tarkoituksemme on mennä katsastamaan Cape Cod tai pikemminkin tuon niemen vieressä oleva saari Martha’s Vineyard. Kirjan reitti 8 alkaa Cape Codista, eikä tuo osuus vaikuta meistä erityisesti ajankohta huomioiden erityisen kiinnostavalta, ajomatkaa kun niemen juuresta kärkeen on satakunta kilometriä eivätkä rannat enää lokakuun lopulla kerää edes nimeksi turisteja. Kun kirja ei kata Martha’s Vineyardia, sinne pääsemisen selvittämiseksi tietoja oli haettava netistä, missä yksi parhaista sivustoista on http://www.marthas-vineyard.com/. Sivuilta löytyy mm. aikataulut lautalle, jonne saa auton mukaan. Saarihan on tullut tunnetuksi muun muassa presidenttien kesänviettopaikkana.

Hankimme matkaa varten myös Lonely Planetin opaskirjan koko Kanadasta, vaikka oletammekin siitä tarvittavan vain Quebecin ja Ontarion osavaltiot kattavat osat. Ranskankielinen Quebec kiinnostaa ylipäätään, mutta myös siksi, että sinne tuli Bostonin tapaan varhaisimpia siirtolaisia Euroopasta. Ontariossa tärkeimmät matkalle osuvat paikat ovat upeaksi mainittu Toronto ja tietysti Niagaran putoukset.

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.