Laskettelukokemuksia: alppihiihdon pääkaupunki Chamonix

Aiguille du Midi 3842 metrin korkeudellaTammi-helmikuun vaihteen alppimatkan päätöslaskettelut teimme Chamonixissa, jota tituleerataan myös alppihiihdon pääkaupungiksi. Tuolle tittelille on myös perustetta: Chamonixin laakson ympärillä on neljä erillistä laskettelukeskusta ja näiden lisänä yksi tunnetuimmista offarilaskuista, Vallée Blanche alas Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin viereisiä rinteitä. Ja kaiken lisäksi maailman ensimmäiset talviolympialaiset pidettiin vuonna 1924 Chamonixissa – suomalaiset saivat noista kisoista muuten 11 mitalia, niistä neljä kultaista ja neljä hopeista.

Chamonixille ei tee oikeutta vain yhden päivän visiitti, koska silloin ei pysty kokemaan lähimainkaan kaikkea, mitä tällä laaksoalueella on tarjota. Jos offarit kiinnostavat, pelkkään Vallée Blanchen alaslaskuun suositellaan koko päivän varaamista ja ainakin kokemattomammille laskijoille ammattiopasta. Suoraan Chamonixista nouseva Bréventin laskettelualue on kovasti turistien kansottama, rinteiltään varsin vaatimaton ja hissitkin ovat pääosin vanhoja tuolihissejä, joten sen ohessa kannattaisi tutustua muihin alueisiin. Esimerkiksi meidän käyntimme aikaan Chamonixissa oli alppihiihdon miesten maailmancupin kisat, jotka käydään Les Grandes Montets -alueen Marmottons-rinteessä. Tuolla voi laskea alas laaksoon asti kunnon rinteillä, ja Marmottonsin vaativuutta kuvannee hyvin syöksylaskun maailman cup.

Niin Chamonix kuin koko laakso ja korkeat vuoret ovat myös maisemiltana upea. Vaikka offarilaskettelu ei kiinnostaisikaan, kannattaa varmasti käydä Aiguille du Midistä, jonne pääsee kahdella peräkkäisellä kabiinihissillä suoraan Chamonixista; nousua on lähes 2 800 metriä ja maisemat huikaisevia. Yhden päivän visiitillä yhdistimme tuolla käynnin muutaman tunnin lasketteluun laakson vastakkaisella puolella Bréventissä – alueiden välissä on varttitunnissa jalkaisin läpi käveltävä Chamonix. Oheinen kuva on napattu Aiguille du Midin näköalasillalta, mutta valitettavasti kameran etsin meni rikki eikä valkoisena hohtavaa Mont Blancia lähes sokkona otetussa kuvassa näy ollenkaan. Kuvaa klikkaamalla tai tästä pääset näkemään muutamia muitakin kuvia upeasta Chamonixin alueesta.

 

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.