Valikko Sulje

Laskettelua

Uusimmat laskettelukokemukseni ovat Itävallasta Serfaus-Fiss-Ladis -alueelta helmikuussa 2016. Aikaisemmista laskettelumatkoista on kustakin omat kuvasarjansa tällä sivulla.

Helmikuun 2015 lopulla tein perheeni kanssa toisen laskettelumatkani Fissin kylään Itävallassa. Jo ennestään suosikikseni muodostunut alue on kehittynyt entisestään.

Vuonna 2013 emme poikkeuksellisesti tee kauden päättävää pääsiäisreissua, vaan vain muutaman päivän visiitin Vesan syntymäseudulle. Kauniina kevättalven päivinä oli sopiva tilaisuus tutustua Jyväskylän lähialueiden pariin pienempään laskettelukeskukseen - Riihivuoreen ja Häkärinteisiin.

Paznaun-laaksossa on suurimman laskettelualueen Ischglin ohessa useita pienempiä laskettelukeskuksia, joihin pääsee ilmaisilla ski-busseilla. Kappl on näistä ehkä mukavin ja tarjoaa suhteellisen helppoja rinteitä, mutta myös vaihtelevia offarialueita.

Ischgl on suuri ja tunnettu laskettelukeskus Paznaun-laaksossa Itävallan Tirolissa. Kaunis kylä sijaitsee laakson pohjalla noin 1400 metrissä, josta varsinaiselle laskettelualueelle yli 2000 metriin noustaan gondoleilla. Monipuolinen alue antaa mahdollisuuden myös mennä tax-free-ostoksille Sveitsin Samnaunin kylässä.

Christmas time in 2012 was spent in Tignes skiing and relaxing. Varying, snowy winter weather and beautiful scenes in the high French Alps - accommodation at Val Claret over 2100 metres from sea level.

Keväiseen lappilaiseen laskettelumatkaan kuului myös Luosto, jonne menin hiukan ristiriitaisin tuntein. P-P Peteliuksen tunnetuksi tekemä remupaikka \"nunnuka-nunnuka-lai-lai-laa-laa\" ja \"tultihin Lustholle lusthia pitämään\" osoittautui nimittäin aivan oivaksi pieneksi laskettelupaikaksi!

Pyhätunturi on aika pieni laskettelukeskus Pyhä-Luosto kansallispuiston eteläpäässä. Rinteet ovat suomalaisittain mukavan pitkiä ja pari mustaa rinnettä myös vauhdikkaita. Tunturin alueella on runsaasti mahdollisuuksia myös offarilaskijoille.

Chamonixia kutsutaan alppihiihdon pääkaupungiksi, eikä syyttä. Siellä pidettiin ensimmäiset talviolympialaiset 1924 ja sieltä löytyy useita laskettelualueita sekä yksi pisimmistä offareista, 24 kilometrin lasku Vallée Blanchelta yli 3800 metrin korkeudelta.

Verbier Sveitsin lounaisosassa on yksi maailman tunnetuimmista laskettelukeskuksista. Neljään alppilaaksoon sijoittuja laskettelualue on laaja, mutta suhteellisen harvassa olevat erinomaiset rinteet jättävät erittäin paljon erilaisia mahdollisuuksia myös offarilaskuille. Frangin arvonnousun vuoksi paikka on varsin kallis.

Tässä galleriassa on sellaisia satunnaisia, yksittäisiä laskettelukuvia, jotka eivät sijoitu laajempiin laskettelumatkohin.

Sallatunturi on vain tunnin matkan päässä Rukalta. Mukavia rinteitä joka suuntaan.

Fiberbrunn mainostaa itseään \"Alppien parhaiten salatuksi laskettelupaikaksi\". Pienen kylän pienehkö laskettelukeskus on erinomainen, rinteet todella erinomaisessa kunnossa ja useimmat punaiset vetävät vertoja vaikkapa Saalbachin mustille rinteille.

Olen edellisen kerran käynyt Zell am Seessä yli 20v sitten kesäaikaan. Vähänpuoleisesti lunta oli nytkin, mutta maisemat ovat upeat ja rinteet erinomaisessa kunnossa.

Alppihiihdon maailmancupin yksi tunnetuimmista paikoista on Kitzbühel, jonka Hahnenkamm-rinteessä käydään niin syöksy- kuin pujottelukisojakin.

Saalbach on yksi suosituimpia matkailijoiden kohteita alppihiihtoa ajatellen. Niinpä paikasta löytyy paljon vilkkaita after ski -paikkoja ja aloittelevia laskettelijoita. Rinteitä on kohtuullisen mukavasti, mutta lämpiminä päivinä ne ovat varsin huonossa kunnossa.

Winter in Ruka Ski Resort has been at its best at Spring 2008 and 2011. Latest shots first in album.

Pääsiäiseksi 2010 suuntasimme laskettelemaan Åreen, jossa sää todella suosi: pikkupakkasta öisin ja päivällä yli +5 lämmintä auringonpaisteessa.

Nämä kuvat on otettu laskettelumatkalta helmikuun alkupuolella 2009 Serfaus-Fiss-Ladis alueelle.

Shots from Finnish Lapland around Easter 2009, all taken at Ylläs, Pallas or Levi fells. These photos show some of the reasons I enjoy living in Finland!

Kotimaassa olen lasketellut enimmäkseen merkittävimmnissä tai pääkaupunkiseutua lähellä olevissa laskettelukeskuksissa: Ellivuori, Himos, Häkärinteet, Levi, Luosto, Messilä, Pallas, Pyhä, Riihivuori, Ruka, Saariselkä, Sappee, Ylläs, Tahko, Talma, Vihti, Salla… Tunnin matkan päässä oleva Messilä on minulle kätevin paikka talviselle ulkoilulle viikoittain, mutta monipuolisempaa laskettelua ajatellen Ruka on ehkä mukavin – siellä kun pääsee hyvästä majoituksesta suksilla suoraan rinteeseen. Jos laskettelu on pääasia, niin Ylläs vie voiton. Kaunein laskettelupaikka kotimaassa on varmasti Pallas. Näistä kotimaan kohteista on yksittäisiä näytteitä kuvagallerian sivuilla.