Valikko Sulje

Könkään keino -vaellusreitillä Oulangassa juhannusviikolla 2016

Tänä vuonna päätimme vaimoni kanssa tehdä vuotuisen Suomi-matkan Oulangan kansallispuistoon, jossa emme olleet ennen käyneet. Yksi virike tästä oli Petteri Saarion upea Ylen esittämä luontodokumentti alueelta.

Ensimmäiseksi päivävaellukseksi valitsimme Oulangan luontokeskukselta lähtevän reitin “Könkään keino”, joka kulkee Ounasjoen alueella ja sen varmasti tunnetuin nähtävyys on Kiutaköngäs – Suomen komeimmaksi mainittu putous. Valintaan vaikutti paljon se, että tämä kahdeksan kilometrin kierros on helpoimmasta päästä alueella ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua luontokeskukseen sekä pätkään 82 kilometriä pitkää Karhunkierrosta. Jos jalat eivät anna periksi koko reitille, Kiutakönkäälle on luontokeskuksesta matkaa vain 800 metriä.

Könkään keino kulkee varsin helposti käveltävässä maastossa ja korkeuserot matkan varrella ovat suhteellisen pienet, minkä ansiosta esimerkiksi pitkiä rappuja ei juuri ole. Noin puolet reitistä kulkee Oulankajoen varsilla, toinen puoli vähän matkan päässä muutaman lammen vierestä enimmäkseen helppokulkuista kangasmetsää pitkin. Oulankajoen varren vaellus on suurelta osin useamman kymmenen metrin korkeudella itse joesta ja esimerkiksi Kiutakönkään putouksen läheltä nähdäkseen täytyy kävellä pieni pätkä rinnettä alas, lyhyet rappuset ja pieni sillanpätkä kosken päävirran vieressä olevalle saarelle aivan itse kosken viereen. Ja eräitä isoja putouksia nähneenä täytyy sanoa, että koskihan tämä on, ei putous! Könkään kulku graniitti- ja punaisten dolomiittirinteiden välissä on tietysti hieno 🙂

Reitin muissa osissa näkee alueen tyypillistä maastoa, kasveja ja eläimiä sekä tapaa varsinkin keskipäivän aikoihin muita kulkijoita. Monet tyypilliset alueen kukat, kuten kullerot, suopursut ja tähtitalvikit olivat juuri parhaassa kukassa, hyötykasveista lakka ja puolukka myös kukkivat runsaina. Paljon puita oli kaatunut viime aikojen myrskyissä, mutta polkuja ylittävät rungot oli hyvin raivattu pois. Tyypillisistä eläimistä onnistuimme näkemään vain muutamia poroja – vaikka alueelle ajaessamme susi ajoikin poroa takaa ihan automme edestä yli tien (!) – sekä yhden pikkutikan.

Suosittelen ehdottomasti käyntiä alueella, onhan tämä yksi Suomen hienoimmista alueista! Oheiset kuvat teksteineen antanevat alueesta vähän konkreettisempaa näyttöä.

Posted in Juttua kansallispuistoista, Matka-blogi

Related Posts