Valikko Sulje

Loistava lomakohde: Kroatia

kro-lopudin-saarella_1
Adrianmeren saaret ovat todella upeita!

Olen käynyt Kroatiassa vain kerran ja silloinkin varsinainen kohde oli Dubrovnik. Odotukseni maasta eivät olleet juuri mitään ja maa pääsi yllättämään: Adrianmeren yli tuhat saarta, kauniit rannat ja upeat vanhat kaupungit ovat varmasti hienointa näkemääni Välimeren aluetta. Viereinen kuva on napattu saarikierrokselta, jollaisen voi helposti ja edullisesti varata paikan päällä melkein mistä vain. Toki Dubrovnikin vanhan kaupungin satamasta pääsee helposti myös vesibussilla läheiselle Lokrumin saarelle, jonka rannoilta löytää helposti poukamia, joilla voi pulikoida meressä mielin määrin täysin omassa rauhassaan.

KRO-Dubrovnikin kattoja muurilta katsottuna_1
Dubrovnikin vanhan kaupungin muurilta näkee selvästi, mitkä muutamat talot säilyttivät kattonsa 1990-luvun sodissa.

Kroatian ykköskohde on ilman muuta Dubrovnik ja sen vanha kaupunki, joka on rakennettu venetsialaisten valta-aikana. Jugoslavian rajut sodat 1990-luvulla tekivät aika lailla tuhoja, kun serbit tulittivat kuusi kuukautta vanhaa kaupunkia – ehkä vain kolmen talon katot jäivät ehjiksi. Nämä alkuperäiset katot erottuvat vanhan kaupungin muurilta selvästi, koska kaikki muut on korjattu uusilla tiilillä, joita onnistuttiin kunnostustöitä varten saamaan pitkän etsinnän jälkeen Italiasta. Kaupungissa kulkiessa löytää marmorisista katulaatoista ja seinistä vielä runsaasti ammusten jälkiä.

KRO-Dubrovnikin-paakatu-iltavaloissa
Dubrovnikin vanha kaupunki on eloisa ja kaunis myös illalla.

Dubrovnikin vanhassa kaupungissa on hyvin vähäinen määrä majoitusmahdollisuuksia, ja majoitus muutaman kilometrin päässä on huomattavasti edullisempaakin. Kaupungin busseilla pääsee kuitenkin kätevästi melkein mihin aikaan vain vanhaan kaupunkiin. Esimerkiksi illalla kaupunki muuttuu kovasti toisen näköiseksi ja siellä on runsaasti ravintoloitaja ja musiikkiesityksiä lähes joka päivä. En itse erityisemmin innostunut sikäläisestä ruoasta, vaikka mustaa riisiä pitikin maistaa merenelävien kanssa. Kroatia ei ole mikään halpa maa, ja varsinkin Dubrovnikissa ruoka on aivan samoissa hinnoissa kuin Helsingissä.

Tenniksestä kiinnostuneille voi vielä todeta, että perinteikäs tennismaa Kroatia tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet pelata kunnon kentillä. Me valitsimme hotellin Dubrovnikin turistialueelta hyvin lyhyen matkan päässä tenniskeskuksesta, jossa oli erinomaiset massakentät.