Valikko Sulje

Kuuba elää musiikkia

Kuuba on varmasti yksi latinalaisen Amerikan ristiriitaisimmista maista: yksi harvoista vieläkin sosialisistisista valtioista, joka elää Yhdysvaltojen kyljessä ihan omaa elämäänsä. Olen siellä käynyt kerran parin viikon mittaisella matkalla vuoden 2006 alussa, ja kokemus oli erittäin mieleenpainuvan positiivinen. Tuo matka sisälsi viikon verran matkustelua Havannassa ja sen ympäristöissä ja toisen viikon saaren aivan vastakkaisessa päässä rantalomalla Guardalavacassa.

Alla on kuvia Kuuban matkaltani vuonna 2006:

Fidelin ajatuksen mukaan maalattu kallio

Kuva 1 / 14

Matkan alkuvaiheessa teimme retkiä 100-200 kilometriä Havannan ulkopuolella. Yhden retken aikana nähtiin tämä 120 metriä leveä kallio, jonka maalaamisidean esitti Fidel Castro.

Havanna on ihan ilman muuta yksi suosikkikaupungeistani tuon kokemuksen perusteella. Monet talot ovat vallankumousta edeltäneessä ja nyt varsin rapistuneessa tilassa, mutta kadut ovat täynnä elämää ja upeasti kunnossapidettyjä 1950-luvun jenkkirautoja. Elävä musiikki soi joka puolella ja paikallisissa pikkuravintoloissa voi pongata latinomusiikin uusimpia virtauksia. Itselleni vaikuttavimpia esityksiä oli yhden bändin salsa-rap, sellaista en ole missään muualla kuullut. Tietysti Havanna on myös sikarien, varmaankin maailman parhaan rommin, Havana Clubin ja Ernst Hemingwayn kantakapakoiden La Floriditan ja La Bodegita del Medion kaupunki. Ensinmainitussa keksittiin Daiquiri ja jälkimmäisessä Mojito, ja kumpaakin Ernst kävi ahkerasti nappaamassa juuri noissa ravintoloissa.

Havannalaiset ovat tosi mukavia ihmisiä ja pääset heidän kanssaan helposti juttuun. Vallankumous elää, ja sen myötä Fidel Castro ja Che Guevara ovat kansallissankareita yhä – jokainen bändi osaa soittaa Chetä ylistävän El Comendanten tai perusvallankumouksellisen kansallisrunoilija Jose Martin teksteihin perustuvan Guantanameran milloin tahansa. Muista toki, että kaupungissa on sosialistisen järjestelmän seurauksena yhä dollarikauppoja ja paikallisilla pesoilla toimivia kauppoja; ulkomaalaisilla ei noihin halpoihin pesokauppoihin ole mitään asiaa, kun pesoja et voi edes haltuusi laillisin keinoin saada.

Rantaloma Guardalavacassa poikkeaa Havannasta kovasti. Ensinnäkin turistit, joista pääosa on kanadalaisia, viedään sinne reservaattiin, jonka lähistöllä ei ole edes ensimmäistäkään kylää, eikä siellä pääse tapaamaan paikallisia ihmisiä muuaalla kuin resortin alueella. Toki nämä viiden tähden todella suuret lomahotellit tarjoavat jokseenkin kaiken mitä tarvitset rantalomalla: upeaa hiekkarantaa, josta pääset snorklaamalla katselemaan korallien elämää, valtavia uima-altaita, monen sortin urheilua, salsa-kursseja, paljon Havannaa parempaa ruokaa – ja tietysti kaikki ruuat, juomat ja rantapuuhat sisältyvät hintaan. Nauti niin paljon kuin vain ehdit ja jaksat!