Valikko Sulje

Hämmästy Dubaissa!

dub-menossa-burj-al-arabiin_1
Dubain tunnetuin maamerkki on omalla saarellaan sijaitseva “seitsemän tähden” hotelli Burj Al Arab.

Dubai on hämmästyttävä, nopeasti kasvanut ja jatkuvasti taloustaantumasta huolimatta nopeasti muuttuva Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien toiseksi suurin emiraatti. Jotenkin vuoden 2010 lopun Dubaita on vaikea kuvata muuten kuin “hämmästyttävä”. Tutustu siis maahan ja muodosta oma käsityksesi; itselleni aika kattavaan tutustumiseen riitti yksi viikko.

Plussina matkailijoille on lukuisia tutustumiskohteita, vesipuistoja, biitsejä ja vähän perinnettäkin – ja talvisin lähes takuuvarmaa lämpöä ja auringonpaistetta. Kaikki myös toimii ja yleisilmeeltään Dubai on hämmästyttävän siisti ja moderni suurkaupunki. Autoilu, taksit ja ruokailu on edullista, mutta hotellit voivat olla kalliita tai erittäin kalliita, jos haluat parhaimpiin kuten Burj Khalifan Armani -hotelliin tai Burj Al Arabiin .

Kesäisin maa on ulkona oleskeluun todellakin turhan lämmin, koska varjossa voi olla 48 astetta tai enemmänkin, mutta korkeampia lämpötiloja ei ilmoiteta kun siirtotyöläisillä hoidettu rakentamistyö rajoittuu juuri tuohon lämpötilaan. Ehkä juuri kohtuuttoman korkean ulkolämpötilan vuoksi Mall of the Emirates -ostoskeskuksen sisälle on rakennettu myös ihan toimiva -4 asteessa pidettävä lasketteluhalli.

Viimeisen parinkymmenen vuoden kuluessa maa on muuttunut jo vuosikymmeniä sitten vapaasatamaksi  muuttuneesta luonnollisten helmien ja kullan kauppamaasta öljyn avulla yhdeksi maailman suurimmista rakennustyömaista. Dubaissa onkin paljon “maailman suurinta” ihmisen rakentamaa, ja vasta paikalla tajuaa näiden todellisen suuruuden.

Oma top-5-listani joulukuulta sisältää seuraavat kohteet (vuoden kuluttua lista voisi olla toinen!):

dub-burj-khalifa-downtownin-suunnasta_1
Uusin ja näkyvin maamerkki Dubaissa on Arabiemiraattien nykyisen presidentin mukaan nimetty maailman korkein rakennus Burj Khalifa.
  1. Burj Khalifa, ylivoimaisesti maailman korkein rakennus ulottuen 810 metriin. Tornissa on näköalatasanne 124:ssä kerroksessa, noin 630 metriä maanpinnan yläpuolella, mutta varaa liput etukäteen jos haluat siellä käydä. Jos satut olemaan kiinnostunut asumaan tässä “maailman keskikaupungissa”, tornista löytyy vielä paljon vapaita asuntoja esimerkiksi 60. kerroksen yläpuolelta.
  2. Dubai Mall, 1 200 kaupallaan maailman suurin moderni ostoskeskus (=Mall), jossa on myös lukuisia erikoisuuksia: valtava meriakvaario, olympialaismitat täyttävä luistinrata ja pääsy Burj Khalifaan, jonka kanssa Dubai Mall jakaa keinotekoisen järven ja siihen rakennetun maailman suurimman musikaalisen suihkulähde-shown.
  3. Jumeira Palm, joka on Dubain ensimmäinen palmun muotoon rakennettu asuin- ja hotellialue, ulottuen Dubain luonnollisesta rantaviivasta merelle noin viisi kilometriä. Palmun “rungossa” on useita hienoja kerrostaloja asukkaille ja palmun lehvissä puolestaan pientaloja, joilla jokaisella on oma biitsinpätkä. Tämä palmu kasvatti Dubain rantaviivaa 800 kilometriä, ja tätä suurempia palmuja on jo rakenteilla!
  4. Bur Dubai ja Deiramolemmin puolin Dubainlahtea (Dubai Creek) ovat kaupungin vanhinta osaa ja keskustaa, jossa on mukava kävellä niin päivällä kuin illallakin. Alueilla on useita perinteisiä ostoskeskuksia “soukeja” ja tämä onkin ainoa osa Dubaita, jossa voi liikkua hotellilta jalan eri suuntiin. Uudemmassa Dubaissa kävely on melkein mahdotonta: ota taksi, vuokraa auto tahi liiku bussilla tai metrolla!

    dub-abraliikennetta-dubainlahdella_1
    Dubainlahden ympärillä on alkuperäinen Dubai City ja sen vanhimmat osat. Lahden ylitys sujuu yhä perinteisillä abra-veneillä.
  5. Autiomaasafarilla pääset helpoimmin tutustumaan autiomaahan ja perinteisempiin Dubain ilmiöihin, ja sellaisia järjestävät lukuisat paikalliset matkatoimistot. Tyypillinen safari vie noin 50 kilometrin päähän Dubai Citystä ja sisältää ehkä puolen tunnin mittaisen ajelun nelivetomaasturilla pitkin dyynejä sekä puhvetti-illallisen ohjelmineen illan pimennyttyä. Auringonlaskun aikoihin voit kokeilla laskettelua laudalla dyynillä, kamelilla ajelua, vesipiippua, arabivaatteita ja mönkijäajelua pienellä suljetulla alueella. Ehkä vähän nolokin kokemus, mutta antaapa vähän tuntumaa maan perinteisempäänkin puoleen.