Valikko Sulje

Maailman ympäri 2007

Toinen maailmanympärimatkani tammi-helmikuussa 2007 lähti oikeastaan heti alusta maailmanympärimatkana, jonka keskellä olisi viikon rantaloma Fidzillä – odotimme sen olevan upea, ja aika upeaksi se osoittautuikin. Reitti piti muutenkin suunnitella edellisestä matkasta poikkeavaksi, vaikka Australia ja Los Angelesin kautta kulkeminen tuntuivatkin sopivilta hyvin jo suunnittelumme aikaisessa vaiheessa. Alla on kuvakertomus tästä matkasta:

aurinko-nousee-bangkokissa

Kuva 1 / 20

Ensimmäinen etappi oli Bangkok, jossa vietimme pari päivää. Aamu valkeni utuisena keskeneräisiä pilvenpiirtäjiä katsellen.

Tällä kertaa menimme aluksi Bangkokiin, jossa emme jostain syystä olleet aiemmin käyneet, sitten Sydneyhin, sielä Fidziin ja lopuksi Los Angelesissa yöpymisen jälkeen muutamaksi päiväksi Las Vegasiin. Matkan aikana selvisi, että Las Vegasissa olisi pienestä lisähinnasta tarjolla mahdollisuus osallistua työhön liittyvään nelipäiväiseen konferenssiin, mikä merkitsi uutta hotellia ja pientä sumplimista lentojen kanssa siten, että lopulta Las Vegasissa kului kahdeksan yötä. Yksityiskohdat viimeisteltiin tälläkin kertaa Aktiv-Resorissa valikoimalla sopivat hotellit ja lennot pääosin OneWorld-yhtiöiden koneilla piipahtaen Los Angelesista Las Vegasiin.


makaavan-buddha-bangkokissa
Kultainen valtava makaava Buddha.

Bangkokiin lensimme Finnairin suoralla lennolla eli runsaat kymmenen tuntia ja majoituimme Amari Watergateen aivan keskellä kaupungin tärkeintä pääostosaluetta. Oli muuten upea hotelli: suuri huone ja yksi parhaista aamiaisista missään. Parin päivän aikana tutustuimme Bangkokin keskeisiin nähtävyyksiin eli lähinnä upeisiin temppeleihin ja tietysti vähän shoppailimme. Juuri tuolloin oli avattu ensimmäiset osat uudesta lopulta maailman kolmanneksi suurimmasta ostoskeskuksesta CentralWorldista, joka vaurioitui pahoin vuoden 2010 ‘punapuseroiden’ mellakoiden seurauksena. Ostoskeskus kunnostettiin tulipalojen jälkeen ja toimii yhtä mahtavampana. Lähialueilta löytyy paljon erihintaisia ravintoloita, edullisimpana paikallisten Food Market aivan Atari Watergatea vastapäätä – siellä voit ostaa haluamasi hintaisen kupongin ja kerätä syömisesi kymmenistä erilaista ruokaa tarjoavista pisteistä todella halvalla. Kuten monet Bangkokissa käyneet, kaupunki on valtava sekoitus liikenteen vilinää, pilvenpiirtäjiä ja hikoilua. Noina päivinä lämmintä päivisin yli 35 astetta ja ilma pölyisen kuiva, minkä vuoksi oli mukava mennä välillä ilmastoituihin tiloihin.


Seuraava kohteemme oli Sydney, jonne lensimme Bangkokista suoraan British Airwaysilla. Heti lähdön jälkeen kone osui isoon ukkosalueeseen ja ehkä viisikymppinen lentoemäntä vauhkoontui seuranneista ilmakuopista – suurin osa matkustajista lähinnä naureskeli emon reaktioille. Sydneytä olin kuullut monen kehuvan, eikä kaupunkiin ja sen ympäristöihin tarvinnutkaan pettyä. Majoituimme aivan upeaan vanhaan Harbour Rocks -hotelliin The Rocksin alueella, josta Sydney on saanut alkunsa. Hotellissa saimme huoneen hinnalla katutasosta hauskan pienen sviitin ja iltaisin ihmettelimme, joko mainostettu kummitus vaeltaisi käytävissä. Ei vaeltanut.

sydney-the-rocks
The Rocks on Sydneyn alkupiste.

Hotellista oli lyhyt kävelymatka sekä Harbour Bridgelle että lahdelmaan, jonka vastakkaisella puolella oli oopperatalo. Sen ulkoalueella oli isossa screenissä menossa suora lähetys Australian avoimista ja pääsimme lyhyestä varoitusajasta huolimatta katsomaan yhden esityksenkin tuossa hienossa oopperatalossa. Lahdenpoukaman satamasta lähti lukuisia lauttoja eri puolille Sydneytä ja teimme niillä useita tutustumismatkoja. Muun muassa pilvenpiirtäjäkeskustan vastakkaisella puolella oleva Darling Harbour on todella hieno alue lukuisine merenrantaravintoiloineen, ja alueella on myös merimuseo ja hieno Sydney Aquarium sekä puistoja. Yritimme myös mennä maailmankuululle Bondi Beachille noin kymmenkilometrisen bussimatkan. Valitettavasti bussi hajosi hankalasti matkan puoliväliin ja vuorot olivat niin harvat, että aika ei lopulta riittänyt rannalle ollenkaan.

Sydneystä teimme jo Suomesta varatun päiväretken pikkubussilla Blue Mountainsille – sinisen värin sanotaan tulevan vuoria peittävistä eukalyptuspuista, mutta utua oli kyllä kesälle tyypillisen juuri sammutetun metsäpalon jäljiltäkin. Vuorille mentäessä näimme luonnossa kenguruita ja kakaduja runsaasti, mutta tutustuimme paluumatkalla Australian eläimistöön laajemminkin lähellä Sydneytä olevassa eläintarhassa. Vuoret sinänsä ovat suhteellisen matalia, mutta siellä on talvisin avoinna jopa laskettelukeskus.


fidzin-rantoja
Valkeat hiekkarannat ja palmut = Fidzi.

Fidzille oli tarkoituksemme mennä rantalomalle viikoksi nauttimaan rennosta menosta ja sitä tosiaan löytyi. Hotelliksi olimme valinneet Shangri-La’s Fijian Resortin, joka oli omalla saarellaan golf- ja tenniskenttineen, minkä vuoksi pelasimmekin päivittäin tennistä pari tuntia ihan huoneemme vieressä. Heti perille tultuamme olo tuntui mukavalta, kun joka paikassa meitä kohdanneet fidziläiset tervehtivät iloisesti huudahtaen: “Bula!”. Ystävällisyys näkyi joka paikassa, missä vain kohtasimme paikallisia ihmisiä. Eipä ihme, että japanilaiset ja australialaiset matkustavat näille saarille lomailemaan – ja mennäkseen naimisiin upeassa vihkikappelissa meren rannalla.

Hotellimme pikkusaarelle pääsee Fidzin pääsaarelta lyhyttä siltaa pitkin ja sitä ympäröiden maan useimpien saarten tapaan koralliriutan rajaama matala laguuni. Laguunissa ei matalan veden vuoksi voinut oikein uidakaan, ja paikalliset kävelivät vaivatta äyriäisiä etsien laskuveden aikaan miltei kilometrin päässä rannasta olevalle riutalle. Teimme päiväretken bussilla läheiseen Sigatokan kaupunkiin ja pieneen ruukunvalajien kylään nähdäksemme myös toisenlaista Fidziä. Tuolla oli pakko nauttia myös eteläisen Tyynenmeren saarilla yleistä ja hiukan huumaavaa cava-juomaa, joka tehdään samannimisen kasvin kuivatusta juuresta. Kaikkiaan mukava kohde, jossa on tarjolla vielä meidän valintaamme hiljaisempiakin korallisaaria vähän samaan tapaan kuin Malediiveilla.


Viimeinen matkakohteemme oli Las Vegas, jonne menimme yhden yön pysähdyksen jälkeen Los Angelesista. Jos tuossa kaupungissa ei ole itse lomailemassa käynyt, siitä jää mahdollisten työmatkojenkin jälkeen aivan vääristynyt kuva pelkistä megahotelleista ja niiden tarjoomasta. Niitä siellä tosiaan on, toinen toistaan hienompia. Tuskin missään on yhtä hienoja show-esityksiä ja musikaaleja kuin siellä, rahaa nimittäin poltetaan esityksiin ja esiintyjiin. Las Vegas nimittäin Maailmasta saa kyllä hakea lomanviettoon yhtä paljon näkemistä ja tekemistä sisältävää paikkaa kuin Las Vegas. Aivan lyhyesti kuvaten: ihan uskomaton paikka huvitteluun! Seuraavassa lyhyesti huvituksista, joista sain itse tuolla nauttia.

red-rock-canyon-las-vegasissa
Red Rock Canyon lähellä Las Vegasia.

Alunperin olimme varanneet hotelliksi Luxorin – mustan pyramidin Stripillä ja vietimmekin siellä kolme yötä. Tuon ajan käytimme paitsi Las Vegasin keskustaan tutustuen, myös vuokra-autolla parina päivänä eri puolilla kaupungin ympäristössä. Ihan lähellä oleva Red Rock Canyon on varsinkin illalla hieno monivärisine kallioseinineen, mutta vielä vaikuttavampi autiomaakohde on Valley of Fire, jossa on mitä monimuotoisempia punaisia kivimuodostelmia keskellä intiaanireservaattia. Toisena päivänä suuntasimme Boulder Cityyn ja sitä kautta Hooverin padolle Arizonan rajalla sekä Mead-patojärvelle. Katsastimme helikopterilla ilmasta myös varsinaista Grand Canyonia, jonne kyllä pitää myöhemmin mennä tutustumaan ihan maata myöten, on se sen verran upea.

Vegasissa olo venyi neljällä yöllä, kun matkan aikana tuli tarpeelliseksi osallistua silloisen amerikkalaisen yhteistyökumppanin konferenssiin Cesar’s Palace -hotellissa, jonka juuri valmistuneeseen uuteen hotellisiipeen majoituimme. Huoneestamme 19. kerroksessa oli upea näkymä suoraan viereisen Bellagio-hotellin tuhanteen tanssivaan suihkulähteeseen ja Stripille. Kävimme katsomassa The Venetianissa pyörineen mahtavasti toteutetun Phantom of The Opera -musikaalin, Alladin-hotellin Beatles-konsertti-imitaation ja yhteistyökumppanini tarjoaman The Blueman Groupin esityksen – kaikki nuo olivat ehdotonta huippuluokkaa. The Venetianissa oli tuohon aikaan muuten myös Guggenheim-taidemuseo, sittemmin se on sieltä lopetettu.

the-strip-las-vegas
Bellagio Fountains & The Strip.

Jossain välissä piipahdimme myös The Stripin eteläpäässä olevassa isossa Outlet Mallissa, siellä kun merkkitavaraa sai paljon halvemmalla kuin hotellien luksustason ostoskeskuksissa. Ihan vaan shoppailumahdollisuuksien kuvailemiseksi kerrottakoon, että omassa hotellissamme oli ‘pieni’ runsaan sadan myymälän ostoskeskus, viereisessä Bellagiossa vielä pienempi pelkästään luksusmerkkeihin keskittyvä vastaava ja Stipin vastakkaisella puolella The Venetianissa 160 myymälän Grand Canal Shoppes -ostoskeskus, jota halkaisi 800-metrinen ‘venetsialainen’ kanava. Vastaavia ostoskeskuksia on kaikissa isoissa hotelleissa, ja esimerkiksi MGM:ssä on hotellin sisällä myös pieni huvipuisto. Myös Las Vegasin hotellien ravintolat ovat mainioita ja niitä on joka makuun tutuista pikaruokaloista ehdottomiin gourmet-ravintoloihin – ja suhteellisen edullisin hinnoin.