Valikko Sulje

Lomamatkoja maailman ympäri

snorklaamassa-isolla-valliriutalla
Snorklailua Isolla Valliriutalla

Eräät sivuillani käyneet ovat etsineet tietoa maailmanympärimatkoista, erityisesti lomamatkana. Itse olen vaimoni kanssa tuon kaksi kertaa tehnyt, joten päätin laittaa muutamia vinkkejä ja kokemuksia tuollaisen matkan teosta. Molemmat matkat teimme tammi-helmikuussa mahdollisimman lämpimiin kohteisiin pääosin eteläisellä pallonpuoliskolla, mutta paluu oli Pohjois-Amerikan kautta, kun lennot Etelä-Amerikasta Eurooppaan ovat todella pitkiä. Pohjois-Amerikassa on kuitenkin tuohon aikaan suhteellisen viileää jopa Los Angelesissa ja Las Vegasissa, mikä kannattaa ottaa huomioon matkavaatteiden valinnassa.

Yleisinä vinkkeinä noista parista matkasta seuraava kokemuspohjainen lista:

1. Varmista budjetti matkallesi, maailmanympärimatka ei ole kaikkein halvimpia lomamatkoja. Olen itse päätynyt käyttämään ihan jo mukavuuden vuoksi noin neljän tähden hotelleja, jolloin yhden matkalaisen koko matkan hinta turistiluokan lentoja käyttäen on suuruusluokkaa 5 000 euroa. Tästä noin puolet on mennyt lentoihin, muutama satanen lentokentille siirtymisiin ja loput hotelleihin.

2. Varaa aikaa ainakin kolme viikkoa, niin voit tutusta edes muutamiin kohteisiin matkan varrella kohtalaisesti. Joku on mennyt maailman ympäri parissakin päivässä, mutta silloin et oikeasti kerkeä näkemään pysähdyskohteistasi juuri muuta kuin matkat hotelliin. Parin viikon kierrollakin olet varmasti suuren osan matkasta väsyneenä jatkuvista aikaeroista johtuen.

3. Mieti miten päin aiot maapallon kiertää. Oman kokemukseni mukaan on helpompi kiertää maapalloa itäsuuntaan, silloin aikaerot eivät ole tuntuneet kovin pahoilta koko maapallon kierrolla. Haastellisin kohta on joka tapauksessa Tyynen valtameren ylitys, koska siinä lennoista tulee väkisin yli 10-tuntisia, jos joku pysähdyspaikkasi on eteläisellä pallonpuoliskolla. Pohjoisella Tyynellämerellä yksittäisiä lentoja lyhentää pysähdys Havaijilla, jossa en itse ole vielä käynyt.

kalastajia-laguunissa-fidzissa
Kalastajia laguunissa, Fidzi

4. Mieti, mihin aikaan haluat matkan tehdä ja mihin kohteisiin haluat erityisesti pysähtyä. Jos pysähdyspaikkasi ovat lähellä päiväntasaajaa, riittää varsin kevyt vaatetus, vaikka tekisit matkan keskitalvella. Lämpimätkin paikat voivat olla hetkellisesti aika viileitä, joten varaa joka tapauksessa jonkin verran lämpiä vaatteita.

5. Minusta on hyvä, jos yksi pidempi kohde on mahdollisimman lokoisa, esimerkiksi jokin rantakohde, jossa ei tarvitse matkailla juuri ollenkaan.Muutaman viikon matkalla et pysty viettämään missään kohteessa juurikaan yli viikon mittaista aikaa.

6. Suosittelen maailmanympärimatkalle käytettäväksi matkatoimistoa, jolla on tarjota valmiita reittivaihtoehtoja, vaikka muuten itse varailen pitkätkin lomamatkat suoraan netissä. Lentomatkojen varaus maailman ympäri matkustettaessa voi nimittäin osoittautua työlääksi ja kalliiksikin erityisesti 3-4 viikon matkaa ajatellen; pidemmillä maailmanympärimatkoilla lentoja voi sen sijaan varailla matkan aikana yksi kerrallaan hyvinkin edullisesti. Suomessa yksi parhaista maailmanympärimatkojen lentojen ja hotellimajoitustenkin tarjoajista on Aktiv-Resor, jolla on monia erilaisia valmiiksi hinnoiteltuja erilaisia reittivaihtoehtoja tarjoavia pakettikaavioita tällaiselle matkalle. Pelkkien lentovarausten teko heidän kanssaan on meiltä vienyt ainakin puolitoista tuntia, vaikka on käytetty valmiita reittikaavioita. Moni muukin matkatoimisto tarjoaa nykyisin maailmanympärimatkoja.

hooverin-padolta-colorado-joelle
Hooverin pato on lähellä Las Vegasia

7. Pyri sopeutumaan paikallisiin aikoihin mahdollisimman nopeasti, koska aikaeroja tulee kolmiviikkoisellakin matkalla lopulta täydet 24 tuntia. Kotiinpalatessa aikaerorasitus ei itselläni ole tuntunut yhtään pahemmalta kuin mannertenvälisillä lennoilla yleensäkään.


Kahdesta maailmanympärimatkastani vuosina 2002 ja 2007 olen tehnyt erilliset kuvilla höystetyt kertomukset, tässä niistä lyhyesti:

Maailmanympärimatka on luonnollinen vaihtoehto, jos ylipäätään ajattelet matkustusta Australiaan tai jollekin Tyynen valtameren eteläisille saarille (Fidzi, Samoa, Tahiti, Uusi-Seelanti…). Matkan hinta ja paluun viemä aika Suomeen ovat lähes samat riippumatta siitä, palaatko menoreittiäsi vai kierrätkö samantien koko maapallon. Meillä tuo oli olennainen havainto, kun halusimme varsinaisesti matkata ensimmäisellä kerralla Australiaan ja toisella kerralla Fidzille. Jälkimmäisessä pisin pysähdys tuli lopulta kuitenkin Las Vegasissa, jossa olisi viihtynyt pidempäänkin.

Vuoden 2002 matka sisälsi neljä pysähdystä: kolme päivää Singaporessa,  viisi päivää Australian Queenslandissa, kolme päivää Aucklandissa Uudessa Seelannissa ja kolme päivää Los Angelesissa. Pisin lento kesti 13 tuntia 40 minuuttia Aucklandista Los Angelesiin. Tekninen välipysähdys oli alussa Bangkokissa ja koneenvaihto Los Angelesista tultaessa Lontoossa – kummassakaan ei ollut mahdollisuutta tutustua noihin kaupunkeihin.

Vuoden 2007 matka sisälsi viisi pysähdystä: kolme päivää Bangkokissa, kolme päivää Sydneyssä, viikko Fidzillä, päivä Los Angelesissa ja kahdeksan päivää Las Vegasissa kahdessa eri hotellissa. Tälläkin matkalla paluulennot kotiin alkoivat Los Angelesista ja koneen vaihto oli Lontoossa. Lennot maksoivat tällä matkalla turistiluokassa kiinteähintaisena pakettina yhteensä 2 500 euroa per henkilö käyttäen Aktiv-Resorin pakettia, jossa oli mahdollisuus pysähtyä kolmelle mantereelle, heidän hintansa vastaavalle paketille on edelleen likimain sama.

En itse ole suunnitellut uutta maailmanympärimatkaa, mutta otan mieluusti vastaan muiden kokemuksia maailmanympärimatkoistaan!