Keski-Suomen pienissä laskettelukeskuksissa pääsiäisviikolla 2013

Riihivuori-3 hienot maisemat Tänä vuonna en tehnyt vaimoni kanssa ensimmäisen kerran moneen vuoteen Pääsiäisen yli menevää viikon mittaista laskettelumatkaa. Sen sijaan käväisimme synnyinseudullani Jyväskylässä tapaamassa sukulaisia ja tuttavia.

Siinä lomassa oli sopivasti aikaa käydä laskettelemassa parissa lähiseudun pienehkössä – tai ehkä suomalaisittain keskisuuressa – laskettelukeskuksessa. Kohteiksi valitsimme Riihivuoren ja Häkärinteet. Ihan varta vasten tuollaisiin vajaan kymmenen rinteen keskuksiin en viitsisi ainakaan pidemmäksi aikaa majoittua, mutta parin-kolmen tunnin laskettelu kauniina kevättalven päivänä on siellä oikein mukavaa. Pääsiäisviikon alkupäivinä molemmat kohteet olivat todella hiljaisia, laskettelijoita niissä oli yhteenlaskienkin vain pari-kolmekymmentä.

Riihivuori sijaitsee noin kaksikymmentä kilometriä Jyväskylästä etelään Muuramen kunnassa ja aivan Päijänteen rannalla. Laskettelukeskus on poikkeavalla tavalla toteutettu, sillä parkkipaikat, vuokraamot, lipunmyynti ja suurin ravintola sijaitsevat mäen huipulla. Sieltä lähtee säteettäin yhdeksän rinnettä siten, että vaikeusaste kasvaa eteläreunan vihreästä pohjoisreunan mustiin rinteisiin. Korkeuseroa on suurimmillaan 120 metriä ja rinteiden pituudet vaihtelevat jyrkkyyden ja siten vaikeusasteen mukaan 800 metristä 500 metriin sekä lyhyeen lastenrinteeseen. Rinteet olivat meidän siellä käydessämme erinomaisessa kunnossa, yöllä kissoilla tasatut ja lasku oli rinteiden leveyden ansiosta mukavaa. Riihivuoren etuna moniin muihin tämän kokoluokan keskuksiin on se, että rinteet laskevat alusta loppuun jokseenkin tasaisesti ja ne ovat myös varsin leveitä. Toki mustat rinteet ovat aika helppoja, mutta ne ja punaiset rinteet näyttivät hyvin riittävän myös Venäjän juniorien kansallisen alppihiihtotiimin harjoituksiin. Paikalla oli muuten myös Yle tekemässä juttua uutisiinsa. Ravintola ja varsinkin sen WC:t olivat tasoltaan parhaita missään laskettelukeskuksissa tapaamiamme. Jos siit satut olemaan Jyväskylän seudulla ja on muutama tunti aikaa, Riihivuori on mitä suositeltavin paikka. Sen on erinomainen myös aloittelevan laskettelijan harjoituspaikaksi.

Hakarinteet-2 eturinteetToinen kohteemme Häkärinteet sijaitsee Hankasalmella noin viisikymmentä kilometriä itään Jyväskylästä. Siellä on virallisten tietojen mukaan kolmetoista rinnettä ja korkeuseroa 103 metriä. Valitettavasti meidän käydessämme käytössä oli vain yksi hissi varsinaisille laskettelurinteille sekä nappihissi lyhyeen lastenrinteeseen ja naruhissi satametriseen lasten harjoittelualueeseen.

Käytössä oli pääsiäisviikon pidennetyistä aukioloajoista huolimatta vain viisi varsinaista rinnettä emmekä päässeet lainkaan kokeilemaan keskuksen ehkä parhaita mustia rinteitä mäen takapuolella. Vaikutelma oli muutenkin hyvin vaisu: rinteitä ei ollut yön aikana ollenkaan kunnostettu edellispäivän jäljiltä, mikä olisi ollut paikallaan kovan pakkasyön jälkeen vielä päivälläkin jatkuneen pakkasen ja kovan tuulen vuoksi: rinteet alkoivat puolilta päivin olla varsin jäisiä, vaikka vielä ihan laskettavia. Ehkä parikymmentä koulaista oli laskemassa rinteissä meidän lisäksemme, aikuisia oli parin tuntimme aikana vain muutama. Jotenkin hupaisalta tuntuivat parin poron aitaus ja “uusi” kumparerinne, jossa ei todellakaan ollut mitään normaalia kumpareikkoa, ainoastaan muutamia loivia kumpareentapaisia – olipa helppo musta rinnne! Ei siis ihme, että olimme kaikkiaan aika pettyneitä Häkärinteisiin. Paikan kannattaisi ehdottomasti panostaa kaikkien rinteidensä aukipitoon ja rinteiden kunnossapitoon, sillä potentiaalia Häkärinteissä on mäen kokoon nähden paljon parempaan. Tällaisena sitä ei oikein uskalla suositella kuin paikkakuntalaisille 🙁

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.