Valikko Sulje

Helsingin Mustavuorella on poikkeava luonne

Helsingin Vuosaaren alueella sijaitseva Mustavuori on yksi Helsingin Sanomien suosittelemista vähemmän tunnetuista luontoalueista. Vuorelle ja sitä osin ympäröivälle luonnonsuojelualueelle pääsee helposti ja Vartiohajusta itään kulkevan vanhan Porvoontien (tie numero 170, nyt nimitetty Itäväyläksi) vieressä on “vuoren” juuressa ja aivan tien vieressä pysäköintipaikka autolla tulijoita varten. Myös Kehä III menee miltei Mustavuoren vierestä kohti Vuosaaren satamaa, siitä vain suunta länteen tietä 170 ja heti pellon jälkeen on tien eteläpuolella tuo pysäköintipaikka. Me tulimme alueelle sunnuntaina 20.5.2018 tuota reittiä, ja olimme jo poikenneet lahden toisella puolella olevalle Kasakalliolle.

Mustavuoren aluella on osittain suojeltu ja luonnonsuojelualuetta, jossa sijaitsee Mustavuoren lehto ja Porvarinlahden alueen vesilintujen pesimäalueet. Lehtoa pidetään yhtenä pääkaupunkiseudun hienoimmista ja upeahan se. 

Erityisen poikkeavaksi Mustavuoren tekee sen sadan vuoden takainen historia. Silloin Helsingin suojaksi rakennettiin koko kaupungin ympäröivä linnoitusverkosto, jossa sijaitsi juoksuhautojen lisäksi bunkkereita ja tykkiasemia. Mustavuoren laelta näkee kauas ja oli tietysti luonnollista sijoittaa sinne järeää tykistöä. Tätä varten laelle johtaa kahdesta suunnasta vanha tykkitie – siis hiekkatie, joka on päällystetty luonnosta löytyvillä kivillä kantamaan raskaat tykit. Huipulla on kallioon tehty muutaman kymmenen metrin mittainen ja katoltaan monta metriä paksu luola, todennäköisesti tykkien ammusvarastoksi ja tykkimiesten suojaksi. Onneksi noita vanhoja juoksuhautoja, bunkkereita tai tykkejä ei koskaan tarvittu.

Kiersimme koko vuoren ympäri laen kautta ja itäpuolella metsä näytti erään kapeahkon polun ympärillä suorastaan aarnimetsältä: kaatuneita puita ei ole muuten raivattu kuin katkomalla ne polkujen kohdalta. Alueella olevat juoksuhaudat ovat vähitellen muuttumassa luonnoksi, kun niidenkään päälle kaatuneita puita ei poisteta.

Alueen eteläpuolella vuoren pääosin havupuista muodostuva metsä muuttuu lehtipuiksi ja tuossa suunnassa polun varrelta löytyi myös vanha kaivo tai kunnostettu lähde sekä hienosti maasta nousevia lämpimän toukokuun tuottamia saniaisia.

Tämä on todellakin monipuolinen ja mielenkiintoinen sekä suhteellisen pienellä alueella sijaitse luontokohde, jollaista ei Helsingissä vain muutaman sadan metrin päässä kerrostaloista uskoisi näkevänsä. Alla muutamia kuvia alueen nähtävyyksistä.

Posted in Juttua kansallispuistoista, Matka-blogi

Related Posts