Valikko Sulje

Kolumnikirja

Viisikymmentä juttua bisneksestä ja IT:stä

kolumnipäiväkirjaa 2000-luvun alkuvuosilta       

Esipuhe

Olen kirjoittanut lehtijuttuja hyvin säännöllisesti vuodesta 1974 alkaen, ensin Tekniikan Maailmaan ja vuodesta 1984 alkaen Tietokone-lehteen. Noissa lehdissä toimin vakituisena avustajana laatien erilaisia testejä, vertailuja ja teknisiä yleiskatsauksia tavoitteenani asioiden esiin nostaminen, ei omien näkemysteni välittäminen.

Vasta vuoden 2000 alusta lehtijuttujeni pääpaino on ollut omalla nimelläni ja kuvallani ITviikko-lehdessä julkaistuissa kolumneissani, joita kirjoitin kesäkuuhun 2006 saakka. Aivan sattumalta näitä kolumneja tuli julkaistuksi tasan viisikymmentä kappaletta.

Aloitin näiden juttujen kirjoittamisen siirtyessäni kansainvälisen johtoryhmän jäseneksi PA Consulting Groupiin, ja lopetin kolumnien kirjoittamisen siirtyessäni uuteen yritykseen ja uusiin tehtäviin. Tuona aikana it-toimiala koki ennen näkemättömän nousun ja romahduksen niin pörsseissä kuin yritysjohdonkin asialistoilla. Tämä näkyi myös kansainvälisen konsulttiyrityksen johtotehtävissä, ei vähiten oman tehtäväalueeni eli it-konsultoinnin radikaalina muutoksena.

Kolumneissani tarkastelin bisneksen, tietotekniikan ja näiden yhdistämiseen tarkoitettavien organisaatioiden haasteita näkökulmista, joita itse pidän tärkeinä tietotekniikan soveltamiseksi hallitusti ja laaja-alaisesti. Pyrkimykseni on ollut aina välttää hyvin lyhyen ajan trendeihin mukaan menoa ilman kriittistä tarkastelua. Siksi ajankohtaisimmat juttunikin ovat peilauksia pidemmän aikavälin kokemuksiini.
 

Ilokseni olen havainnut, että useat yhteistyökumppanini ovat antaneet positiivista palautetta jutuistani ja jopa taltioineet niitä omiin tarkoituksiinsa. 

Ajatus koota tuoreimpia lehtijuttujani yksiin kansiin erilaisiin aihekokonaisuuksiin ryhmiteltynä ja kokoavilla johdantoteksteillä täydennettynä syntyi siten eräänlaisena ”sosiaalisena tilauksena”. Tätä tukee sekin, että minusta suomeksi ei ole paljonkaan saatavilla sellaista kirjallisuutta, jossa tietotekniikkaa käsitellään bisnesihmistenkin ymmärtämällä tavalla – tämäkin on ollut juttujeni tarkoitus.

Kolumnieni aiheet olen ammentanut ajan ilmiöiden tarkkailun lisäksi yli 30 vuoden kokemuksesta liiketoiminnan johtamisessa ja kehittämisessä erityisesti tietotekniikan keinoin. Olen toivonut, että näin voisin tarjota vinkkejä ja ajatuksia eri yritysten ja bisnes- ja it-vastuisten henkilöiden omien pohdiskelujen tueksi. 

Vaikka yksittäiset kolumnit ovat vain lyhyitä kurkistuksia tietotekniikan soveltamisen eri näkökulmiin, voi kirjasta toivoakseni saada myös suhteellisen kattavan käsityksen niistä kysymyksistä, joita bisnes- ja it-johdon on yhdessä käsiteltävä. Tämä kirja muodostaa eräänlaisen päiväkirjan it-alan todennäköisesti kiihkeimpään aikakauteen omista näkökulmistani tarkasteluna. Päiväkirjatarkastelua varten olen jättänyt juttujen yhteyteen julkaisupäivän, vaikka jäsennys ei olekaan kronologinen kuin eri asiaryhmien sisällä. Kaikkien juttujeni aikajärjestys löytyy kirjan lopusta.

Toivon, että mahdolliset lukijat saavat tällä tavoin yhdestä tekstikokoelmasta virikkeitä oman bisneksensä johtamiseen ja kehittämiseen tietotekniikan avulla. Tästä pääset kolumnikokoelmani Johdantoon ja Sisällysluetteloon

Helsingissä17.11.2006
Vesa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.